W ostatnich dniach w naszej szkoły odbyły się bardzo atrakcyjne zajęcia kulinarne. Podczas zajęć uczniowie dowiedzieli się, jakie składniki oraz jaki sprzęt AGD jest potrzebny, aby przygotować ciasta na pizzę oraz babeczki. Uczniowie wdrażali także zasady bezpieczeństwa, jakich należy przestrzegać podczas używania sprzętu gospodarstwa domowego.
Uczyli się, jak należy korzystać z przepisu kulinarnego oraz brali udział w przygotowaniu potraw, dodając poszczególne składniki oraz mieszali je przy pomocy robota kuchennego.
Musieli również wykazać się cierpliwością, kiedy oczekiwali, aż potrawy będą gotowe. Na koniec każdy mógł spróbować gotowych wypieków, również pracownicy szkoły, których uczniowie poczęstowali.
Dzięki tym zajęciom uczniowie kształtowali i rozwijanie kreatywności, nabyli nowe umiejętności umożliwiające samodzielne, niezależne funkcjonowanie. Nauczyli się, jak umiejętnie planować pracę oraz podstawowych zasad higieny.
Agnieszka Faszczewska
Katarzyna Kulesza
Iwona Kadłubowska
« poprzednia | następna » |
---|